Corona binnen de sportclub, betaal je lidgeld terug?

Blog

Het Coranavirus heeft binnen de sportclub aanzienlijke schade aangericht, niet alleen op gezondheidsvlak, maar ook economisch moeten heel wat sportclubs terugvallen op hun reserves. Sportclubs hebben sowieso een relatief laag budget. Ze draaien vaak op vrijwilligers, maar er zijn ook heel veel vaste kosten die gewoon doorlopen en extra inkomsten van drankenverkoop in de kantine bijvoorbeeld die wegvallen.

Compensatiemiddelen voor sportclubs

VZW’s met minstens één voltijdsequivalent RSZ-ingeschrevene in dienst hebben recht op de corona hinderpremie, maar de meeste sportclubs maken gebruik van vrijwilligers en werken met zelfstandige docenten die maandelijks hun factuur sturen. We vallen als sportclubs dus voor vele zaken uit de boot. Een volledige lijst met compensatiemiddelen voor de sportsector kun je vinden op de site van de Vlaamse Sportfederatie.

Compensatie voor je leden

Het is niet fijn voor zowel de sportclub als voor de ingeschreven leden, ze hebben tenslotte betaald voor een sport- of dansles, maar die kan niet doorgaan. Als sportclub kun je nog geen inhaallessen plannen zolang de veiligheidsraad nog niet beslist heeft wanneer het veilig genoeg is om terug in groep te sporten.

Wat zegt de wet? De wet is heel duidelijk: je moet waar krijgen voor je geld. Maar we hebben het al vaker gemerkt: in deze coronatijden is dat niet vanzelfsprekend.

Ben je verplicht om lidgeld terug te betalen?

Nu alle sportclubs enkele maanden de deuren moeten sluiten, vragen heel wat clubs zich af wat er met het betaalde lidgeld moet gebeuren. Moet dit worden terugbetaald of niet? Misschien zijn er wel creatieve mogelijkheden waar je nog niet aan dacht.

Online lessen

Online lessen kunnen op verschillende manieren (via Instagram, Facebook, zoom, …) de band met je leden versterken of behouden. Je kan ook werken met opgenomen lessen die je leden dan via een al dan niet gesloten kanaal (zoals onze video zone) kunnen raadplegen. Het kan een vorm van compensatie zijn, maar of je leden dit voldoende vinden is natuurlijk de vraag.

Terugbetalingen

Is elke sportclub nu verplicht om een deel van het lidgeld terug te betalen?

De situatie is per sportclub sterk verschillend, er zijn geen algemene beslissingen of duidelijke regels. Het verschuldigde lidgeld geeft recht op een tegenprestatie (bv. toegang tot de infrastructuur en trainingen). Is er geen tegenprestatie, dan kunnen leden/klanten hun lidgeld terugvragen of een vergoeding vragen. Maar in deze tijden van coronamaatregelen (het sluiten van sportinfrastructuur, het verbod op georganiseerde sportactiviteiten) is er sprake van overmacht en dan kunnen de verplichtingen van partijen vervallen.

Verschillende mogelijkheden

De sportclub of sportfederatie kan er niets aan doen dat er tijdens de periode van coronamaatregelen geen tegenprestatie kan plaatsvinden. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om hier mee om te gaan:

  • Een volledige terugbetaling. Wanneer je sportclub nauwelijks financiële hinder ondervindt door de sluiting, kan je ervoor kiezen om alle gemiste trainingen terug te betalen. Natuurlijk is dit een luxe die weinig clubs zich kunnen veroorloven.
  • Je kan er ook voor kiezen om het lidgeld niet terug te betalen, door je te beroepen op overmacht. Hierbij reken je op het begrip van de leden. Je kan de reden van deze beslissing dan ook best kort verantwoorden. Veel leden hebben een nauwe band met de sportclub en zien die dan ook liever niet in de problemen komen.
  • Een gedeeltelijke terugbetaling van de gemiste lessen.
Moet een terugbetaling altijd in geld?

Nee. Er zijn heel wat andere mogelijkheden, wees gerust creatief.

  • Geef je leden de keuze of ze al dan niet hun lidgeld terugbetaald willen. Je kan hen hiervoor bijvoorbeeld bedanken met een origineel clubcadeau zoals een t-shirt, rugzakje, … .
  • Je kan het lidgeld terugbetalen in waardebonnen voor lokale handelaren. Misschien kan je deze bonnen wel voordeliger aankopen. Zo hoef je toch niet het volledige bedrag terug te betalen en steun je ook de lokale economie. Denk hierbij zeker ook aan je sponsors.
  • Compenseer met een korting op het lidgeld voor het volgende seizoen.

Hoe kan je een korting voor het volgende seizoen uitdelen via Ledenbeheer?

Dat kan op 3 manieren

  • Een manuele kortingscode
  • Een tarief speciaal voor leden
  • Een korting voor actieve leden

Kortingscode

Voordeel: meeste controle (per lid instelbaar, goedkeuring nodig om te gebruiken)
Nadeel: tijdrovend om op te zetten – Als leden de code vergeten invullen krijgen ze geen korting.

De manuele kortingscode heeft je het meeste controle, maar is ook het meest tijdrovend om op te zetten. Je maakt voor elk lid een unieke code die hij/zij één keer mag gebruiken voor een inschrijving op een cursus van volgend sportjaar. Een kortingscode kun je aanmaken via het menu “instellingen > kortingscodes”.

Coronatarief voor leden

Voordeel: automatisch verrekend en meteen de mogelijkheid om je eigen leden eerder te laten inschrijven.
Nadeel: elk lid krijgt evenveel korting.

Tarief voor leden heeft twee voordelen, oud leden kunnen eerder en aan een voordeliger tarief inschrijven dan nieuwe leden.

Via het menu cursusaanbod kun je bij “bulk bewerken” een nieuw tarief maken voor elke cursus met een aangepast tarief. Bij publieke beschikbaarheid duid je aan dat dit tarief alleen maar voor leden is.
Meer weten over gesloten tarieven? Klik hier.

Korting voor actieve leden

Voordeel: automatisch verrekend en je hoeft geen extra tarief aan te maken.
Nadeel: elk lid krijgt evenveel korting.

Korting toegepast bij leden die ingeschreven waren in cursussen of activiteiten na een bepaalde datum. Deze korting krijgen ze als ze inschrijven voor een volgend sportjaar.

Geef een minimum datum op die je wil gebruiken om een lid als “actief” te beschouwen (als een lid ingeschreven was op een cursus of extra activiteit na deze datum zal dit lid deze korting kunnen gebruiken).

Beheer je verenigingsfinanciën als een professional

Registreer je vandaag en breng financiële stabiliteit in je vereniging met Ledenbeheer!

Probeer het nu Boek een demo