Financiering 100% opgehaald

Financiering 100% opgehaald

Even iets persoonlijks

Afgelopen jaar was druk, spannend en boeiend maar tegelijk ook vrij onzeker. Sinds het idee in me opkwam om een Ledenbeheer programma te maken voor sportclubs en dansscholen heeft mijn leven een bocht van 180° gemaakt.

In 2017 nam ik de grote stap om een punt te zetten achter mijn 8-jarige carrière als fulltime grafisch ontwerper, zodat ik me volledig kon focussen op het ontwikkelen van Ledenbeheer.

Ik moet je heus niet vertellen dat het een grote en gewaagde stap was, om mijn stabiele job met een sociaal vangnet, op te zeggen en te beginnen als zelfstandige, een wereld vol uitdagingen en onzekerheden. Maar soms moet je durven springen in het leven, zo ging ik dus van start.

Grondbeginselen Ledenbeheer

Vier maanden lang schreef ik aan het draaiboek voor wat jullie nu kennen als Ledenbeheer. Dit draaiboek is een bundeling van administratieve hindernissen, waar zo goed als elke sportclub mee worstelt. Dit is niet alleen gebaseerd op mijn mening, maar ook op de mening van een 30-tal andere sportclubs die vrijwillig deelnamen aan de enquête die ik hiervoor had opgesteld.

Eens de problematiek duidelijk en in fasen verdeeld op papier stond, was het een hele uitdaging om voor elk probleem een gebruiksvriendelijke oplossing te vinden. We konden de problemen onderverdelen in 4 categoriën:

Deze vier pijlers vormen de basis van Ledenbeheer (en zijn trouwens de inspiratie voor het logo).

Het idee was er, nu de uitwerking nog.

Budget

Ik ging op zoek naar budget en een partner.

Samen met een bevriende programmeur, bouwden we de eerste lijnen code en we waren vertrokken. Begin april (6 maanden later) hadden we de eerste testversie klaar. Deze bèta-versie is uitvoerig getest geweest door vrienden, familie en een select aantal sportclubs. De feedback hiervan vertaalde zich in een verbeterde versie van het programma, die we op 2 mei 2018 voor het grootte publiek hebben uitgerold.

Een ding is zeker, financiering voor startende zelfstandigen is niet vanzelfsprekend. Een financieel plan, tal van vergaderingen, startsmeetingen (een aanrader voor starters) en een 10-tal workshops later wist ik me een weg te banen in het financiële en wettelijke kader waarop Ledenbeheer rust. We deden beroep op win-win leningen en een starters+ lening. Het was een lange weg, stresserende weg. Maar bijna 1 jaar later is het benodigde budget voor 100% opgehaald!

Ondertussen zijn we opnieuw 6 maanden verder en zijn er 13.000 actieve leden op het Ledenbeheer platform. Sinds de lanceringsdatum zijn we dus heel wat gegroeid. We blijven op regelmatige basis polsen bij onze aangesloten clubs naar feedback en passen het programma aan waar nodig.

Met steeds nieuwe functionaliteiten en een paar leuke uitbreidingen in de pijplijn, bouwen we aan het beste Ledenbeheer programma op de markt.

Kevin Gunst
Zaakvoerder Ledenbeheer.be