Online danslessen organiseren: onmisbare tools

Blog

Online danslessen organiseren, hoe doe je dat nu? Heel wat dansscholen en dansleraars schakelen tijdens de huidige coronapandemie over op online danslessen. Maar de overstap van een fysieke danszaal naar een virtuele is niet altijd evident. Om nog maar te zwijgen van de combinatie tijdens de zogeheten ‘hybride’ danslessen. Hoe pak je dit best aan? Ledenbeheer.be geeft je enkele tips en tools om mee aan de slag te gaan.

COVID-19 heeft het voorbije jaar veel veranderd. Dansscholen werden massaal gedwongen om creatieve alternatieven te zoeken voor hun leden. Danslessen worden gegeven via Zoom, Skype, Facebook of opgenomen in video tutorials. Tijdelijk een goede oplossing, maar we missen uiteraard het fysieke, sociale en emotionele contact. “Dat we maar snel terug naar de danszaal kunnen”, klinkt het overal. Toch kunnen deze online tools ook een opportuniteit bieden. Voor sommige work-outs blijkt dit perfect te werken, en wie weet kun je in de toekomst bepaalde lessen of video tutorials als extra aanbieden boven op het fysieke lessenrooster. Tijd dus om deze digitale tools beter te leren kennen.

Boekingen registreren voor je online danslessen

Uiteraard heb je voor het aanbieden van je lessen een goed boekingssysteem nodig. Op die manier kunnen leden zich registreren voor je online cursusaanbod. Daar kan ledenbeheer.be je zeker bij helpen. Wie zich inschrijft voor jouw online cursus, krijgt na bevestiging van de registratie, de online link van de dansles (en eventueel het paswoord hiervoor) te zien in zijn ledenbeheer account. Zo kun jij als organisatie meteen de communicatie vereenvoudigen en je leden vinden de link iedere week gemakkelijk terug.

Online danslessen streamen met Zoom (of Google Hangout of Teams of …)

Gebruik je nu best Zoom, Jitsi, Teams of Skype? Dat is ongetwijfeld de meest gestelde vraag tussen clubs onderling. Veel hangt af van de interface waarmee je al gewoon bent te werken en iedereen zal wellicht een andere voorkeur hebben. Moet je nog een keuze maken? Let dan alvast op volgende aandachtspunten:

Het prijskaartje: sommige tools zitten standaard al in een basispakket waarvoor je misschien reeds een abonnement betaalt. Zo maakt Teams deel uit van het Microsoft Office 365 pakket. Voor apps als Zoom bestaan er gratis en betalende pakketten (bijvoorbeeld €13,99 voor Zoom Pro), maar je beschikt dan wel weer over een aantal andere functionaliteiten.

Muziek delen via je computer: een handige functie in Zoom, maar ook in Teams, is het delen van je computergeluid. Op die manier horen de leden thuis de beste kwaliteit en loopt de muziek ook meer synchroon met de bewegingen.

Veiligheid: Plan alle ‘meetings’ vooraf in en bescherm ze met een wachtwoord. Zo kunnen alleen leden met een wachtwoord de dansles binnen. In Zoom heb je ook enkele functies om de wachtrij voor het opstarten van de les aan- of uit te schakelen en of je leden toegang krijgen zonder dat je ze als host moet toelaten. Daarnaast is er nog de handige optie om de meeting te ‘locken’, zodra iedereen aanwezig is. Op die manier kunnen er geen indringers de Zoom binnen. Je schakelt ook beter de optie schermdelen uit voor leden. Dan kan niemand ongewenst het scherm overnemen.

Opnames : Een handig instrument wanneer niet iedereen de online les kan bijwonen: een video-opname van de meeting. Deze kun je achteraf delen met je leden zodat zij zich nog eens opnieuw in het zweet kunnen werken, of extra kunnen oefenen op een bepaalde choreografie.

Breakout rooms: Breakout rooms zijn goed voor individuele begeleiding in kleine groepjes. Geef je bijvoorbeeld les aan een demoteam? Dan kan het interessant zijn om hen in groepjes op te delen en hen samen per 2 of 3 een stukje choreografie te laten inoefenen. Als leraar kun je dan van breakout room naar breakout room ‘zappen’ om te helpen.

Live dansles geven via Facebook of YouTube

De huidige sociale media platformen bieden een andere manier om je lessen online aan te bieden. Misschien heb je in Facebook al groepen aangemaakt voor je verschillende cursussen? Dan kun je in deze gesloten groepen ook gewoon een live les inplannen. Ook via YouTube kun je livestreams plannen en op het desbetreffende moment je dansles starten voor het publiek. Het grote verschil zit ‘m in de interactiviteit met je leden. Het is voornamelijk een eenrichtingsverhaal van jou naar de leden toe. Je leden kunnen enkel reageren met emoji’s en comments, maar verder niet tegen je praten. Toch kan het handig zijn voor workouts waarbij je gewoon een uurtje gaat knallen en je leden enkel moeten volgen. De video’s zijn achteraf meteen te herbekijken op hetzelfde kanaal. Interessant om dit misschien eens te organiseren voor een groter publiek als promostunt?

online danslessen organiseren

Danslessen aanbieden met video tutorials

Nog een derde manier om je cursus digitaal aan te bieden, is in de vorm van een video tutorial. Je neemt dan vooraf de les of workshop op en maakt deze nadien beschikbaar voor je leden via videoplatformen als Vimeo of YouTube. Deze methode kan je de hele ‘livestream stress’ besparen, maar je ervaart niet meteen de interactie. Opnieuw voor- en nadelen dus. Maar zeker voor de kleinste deelnemers is dit een aanrader. Zo kunnen ze de video bekijken op het moment dat ze zelf willen.

Hoe maak je de video tutorial zichtbaar voor de geregistreerde leden van een bepaalde groep?

Binnen de Videozone van je ledenbeheer.be dashboard kun je alles zelf regelen. Je kunt een video toevoegen vanaf Vimeo of YouTube aan de hand van de URL. Je stelt een datum in en selecteert de groep met leden voor wie je de video beschikbaar maakt. Daarbovenop kun je deze leden ook meteen een melding sturen dat je een nieuwe video hebt toegevoegd. Handig!

En nu is het aan jou. Ga aan de slag en experimenteer met de verschillende tools en kijk wat best bij je past.

Ontspring de dans van ledenregistratie

Registreer je nu om de dans van handmatige inschrijvingen te ontlopen met ons Ledenbeheerprogramma!

Probeer het nu Boek een demo