Tip: maak portretfoto’s voor alle (online) communicatie van jouw dansschool

Tip: maak portretfoto’s voor alle (online) communicatie van jouw dansschool

BRANDING | Wat voor profielfoto heb jij? Ben jij goed herkenbaar met je gezicht in beeld? Of heb je überhaupt geen goeie foto van jezelf? En hoe zit dat met jouw docenten? Met een professionele portretfoto’s op de website van jouw dansschool en op sociale media laat je aan anderen zien dat jij representatief bent, jouw bedrijf serieus neemt en daarin durft te investeren. Bovendien kom je hierdoor klantvriendelijker over, want nieuwe leden weten beter met wie ze te maken hebben. Lees in dit artikel tips & tricks voor de mooiste foto én waar je die kunt gebruiken. Let op: dat is op meer plekken dat je denkt!

Mensen doen zaken met mensen

Een professionele portretfoto doet wonderen voor de marketing van jouw dansschool! Mensen doen namelijk zaken met mensen, niet met bedrijven of een website. Maak daarom ook je zakelijke communicatie persoonlijk, zo tippen acquisitiecoach Jan Boon en fotograaf Kristel Herpt.

Door jouw professionele portretfoto op jouw website en sociale media te gebruiken laat je aan anderen zien dat jij representatief bent, jouw bedrijf serieus neemt en daarin durft te investeren. Een goede eerste indruk is belangrijk, want mensen zijn eerder geneigd contact te zoeken als je herkenbaar in beeld bent en vriendelijk lacht.

Het is dus van belang dat jij laat zien wie jij bent en wat je te bieden hebt. Door jezelf te laten zien geeft dat vertrouwen aan je toekomstige klant. Zorg er bijvoorbeeld voor dat mensen die je website bezoeken weten WIE de dansschool runt, wie de docenten zijn én wie ze te spreken krijgen wanneer ze via mail en telefoon contact zoeken. Doe dat met naam én foto! Dat maakt de drempel om je te benaderen en lid te worden een stuk lager.

 

“Bij heel veel ondernemers draait hun business om wat ze doen, niet zozeer om wie ze zijn. Hierin ligt echter jouw onderscheidend vermogen. Er zullen veel meer ondernemers zijn in deze wereld die aanbieden wat jij biedt, maar ze zijn niet jou. Jij bent uniek in wie je bent, wat je uitstraalt en of je klant daarop aanhaakt. Zomaar even snel een vakantiefoto gebruiken als profielfoto heeft daarom niet mijn voorkeur. Een goede eerste indruk (online) maak je namelijk maar één keer.”  – Kristel van Herpt, fotograaf.

 

Helaas staat niet iedereen stil bij het belang van professionele foto’s. Dat zorgt voor allerhande grappige, maar ongepaste, profielfoto’s. Je kent ze wel: de pixelige foto, de smartphone selfie, het vakantiekiekje met de kinderen, een dronken festivalfoto, de sexy ‘body shot’, de toen-ik-nog-een-kind-was foto, of het bedrijfslogo. Dat lijkt onschuldig, maar het kan je imago flink schaden! Zou jij contact zoeken met jezelf als jij op zoek bent naar een dansdocent en zo op de foto staat? I think not!

Organiseer een fotoshoot voor het hele team!

Als je nog geen professionele foto’s hebt, is het verstandig om een fotoshoot te regelen. Het is belangrijk dat jouw foto’s recent zijn, want de foto’s moeten een representatieve weergave zijn van hoe je eruitziet. Als mensen jouw dansschool binnenlopen, moeten ze je namelijk direct kunnen herkennen.

Laat daarom op zijn minst iedere vijf jaar nieuwe foto’s van jezelf maken. Maar ook als je kapsel een rigoureuze metamorfose heeft ondergaan, of als je meer dan vijf kilo bent afgevallen of aangekomen. Toen ik op mijn headshot uit 2013, die op mijn visitekaartje stond, als commentaar kreeg “Je was wel een stuk jonger hè op deze foto?”, wist ik dat het tijd was voor een nieuwe fotoshoot…

Foto 2019 © Sjoerd Derine

Foto 2019 © Sjoerd Derine

Foto 2020 ©Marjolein van Panhuys

Foto 2020 © Marjolein van Panhuys

Foto 2021 © Jacqueline de Kuijper

Foto 2021 © Jacqueline de Kuijper

Dat de foto’s actueel moeten zijn geldt trouwens ook voor jouw docenten! Je kunt daarom overwegen om ieder jaar een fotoshoot voor het hele team te organiseren, zoals ik doe voor het redactieteam van Dansdocent.nu! Maak dan van ieder portretfoto’s en een leuke teamfoto. Dat is niet alleen goed voor de branding van jouw dansstudio, zo’n fotoshoot is ook altijd erg leuk en gezellig. Als dansdocent zie je je collega’s doorgaans zo weinig…  Dus maak er een tof team-uitje van! 🙂

Do’s en don’ts

Of je nu een professionele fotograaf boekt of de hulp van een vriend met een goed oog voor compositie en een dure camera inschakelt… met deze vijf tips is succes verzekerd!

 1 | Keep It Simple Stupid (KISS)

Jouw portretfoto moet eruitzien als jou. Let daarom op de volgende punten:

  1. Houd de make-up zo natuurlijk mogelijk en laat dit bij voorkeur doen door een visagiste. De make-up die je gewend bent te dragen op het podium is namelijk niet geschikt voor een portretfoto!
  2. Draag geen (opvallende) sieraden.
  3. Draag een effen t-shirt of blouse. Dit mag wel in een opvallende kleur zijn. Op je kleding mogen geen logo’s of teksten staan.

2 | Jij moet opvallen, niet de omgeving

Zorg voor een neutrale achtergrond. Fotografeer bij voorkeur binnen. Let er dan wel op dat je goed belicht bent. Ga bijvoorbeeld bij een raam staan en tegen een witte muur die het licht weerkaatst. Fotografeer je buiten? Zorg er dan extra voor dat de achtergrond ‘blurry’ is en jij zelf scherp in beeld bent. Dit effect bereik je met een zoomlens, een groot diafragma bijv. f/1.8. of de portret-functie op de meeste fotocamera’s. Een portretfoto maken met een smartphone is mede om deze reden echt een no-go, tenzij jouw telefoon een dubbele camera heeft. Buiten heb je het mooiste (zachte) licht tijdens het zogeheten ‘golden hour’, dat is na zonsopgang of voor zonsondergang.

Een actiefoto waarop je hele lichaam te zien is mag meer jouw persoonlijkheid tonen dan een portretfoto. Daarom mag bij een actiefoto de omgeving meer nadrukkelijk aanwezig zijn, zolang deze achtergrond maar in dienst staat van jou en niet andersom. We zijn hier niet bezig met landschapsfotografie!

3 | Smile!

Het is belangrijk om vriendelijk over te komen. Het doel van de portretfoto is immers dat mensen contact met je willen zoeken. Een glimlach kan dus geen kwaad! Voelt dat te commercieel of ongemakkelijk? Je kunt samen met de fotograaf meerdere vormen van lachen uitproberen om te kijken welke gezichtsuitdrukking jou het beste staat en authentiek voelt. Een professionele fotograaf zal overigens trucjes hebben om jou aan het lachen te krijgen, zodat je niet als een boer met kiespijn op de foto staat. Maak sowieso gewoon heel veel foto’s, dan zit er altijd wel eentje bij waarbij je je goed voelt!

4 | Denk aan de privacywetgeving

Laat je een fotograaf ook foto’s maken van jou als dansdocent in actie? Zorg er dan voor dat jouw leerlingen niet herkenbaar of helder in beeld zijn. Ook hiervoor kun je een groot contrast in scherptediepte gebruiken, net zoals bij portretfotografie. Wil je wel de gezichten van je leerlingen op de foto? Zorg dan dat je ruim op tijd hun toestemming hiervoor hebt gevraagd!

5 | Bereid je goed voor…

De fotoshoot zelf is niet het moment om te bedenken hoe je op de foto wilt. Je gaat toch ook niet zonder generale het podium op? Bereid je dus goed voor! Bekijk online welke foto’s je mooi vindt en bespreek deze ruim vóór de fotoshoot alvast met de fotograaf, zodat die weet waar jij naar op zoek bent en zich ook kan voorbereiden. Jouw poses en gezichtsuitdrukkingen oefen je alvast thuis voor de spiegel. Denk zelf mee na over een geschikte en betaalbare locatie, want niet iedere fotograaf heeft een eigen studio.

 

“Denk nooit meer te licht over je profielfoto, het is jouw visitekaartje. Hiermee trek je klanten aan die bij jou passen. Ga voor een goede profielfoto naar een fotograaf die bij jou past. Waar je een goed gevoel bij hebt, die begrijpt wat jij wil uitstralen. Je zult zien dat als je een goede klik hebt met je fotograaf dat je dat ook terugzien in de foto.” Kristel van Herpt, fotograaf.

 

Dansfotografen in NL + BE

Dansfotografie is een expertise die helaas niet iedere fotograaf beheerst. Foto’s zien er al snel statisch en geposeerd uit. Kies daarom voor een fotograaf die ruime ervaring heeft in het fotograferen van beweging en – bij voorkeur – ook zelf gedanst heeft. Vooral als je actiefoto’s gaat maken!

Om je op weg te helpen met het vinden van een goede dansfotograaf hebben wij alvast een lijst opgesteld met de beste dansfotografen in het Zuiden van Nederland en Vlaanderen.

 

Portretfotografie is daarentegen iets wat iedere professionele fotograaf beheerst. Daarvoor kom je met een google-zoekactie “fotograaf + naam van jouw gemeente” al snel een heel eind. Succes!

Jouw foto’s gebruik je voor…

Jullie foto’s gebruik je uiteraard op jouw website! Bijvoorbeeld op de pagina over de missie van jouw dansschool en op de pagina waarop je jullie docenten voorstelt. Maar bijvoorbeeld ook op de pagina met jullie contact informatie en/of formulier. Als altijd dezelfde persoon de mail of telefoon beantwoord, kun je daar dus ook je foto neerzetten met een persoonlijk berichtje over jullie bereikbaarheid. Dan ben je echt super toegankelijk en klantvriendelijk!

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken en momenten waarop je jullie foto’s kunt inzetten. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • social media Platformen zoals Facebook en LinkedIn vragen om een profielfoto én een achtergrondfoto. De portretfoto dient uiteraard als profielfoto. Een mooie actiefoto kan goed dienst doen als achtergrondfoto en jouw profiel net dat beetje extra ‘umph’ geven. Zorg er wel voor dat de actiefoto in landschaps- of panoramaformaat wordt gefotografeerd. Het kader voor de achtergrondfoto is namelijk vrijwel altijd breed en horizontaal. Tip: Met Canva kun je handig beelden maken die exact zoveel pixels breed en hoog zijn als een platform als Facebook of LinkedIn vraagt.
  • Instagram Op social media doen ‘selfies’ het altijd ontzettend goed, vooral op Instagram! Deel de foto’s van jezelf en jouw docententeam dus regelmatig op de Instagram account van de dansschool met een leuk verhaaltje erbij. Dit is een super leuke manier om je docententeam aan jouw (potentiele) leden voor te stellen!
  • e-mail handtekening Heb je een Gmail account? Dan kun je ook daar jouw portretfoto als profielfoto instellen en je account personaliseren. Daarnaast kun je met Wisestamp gratis een persoonlijke ‘handtekening’ instellen die automatisch onder iedere e-mail wordt geplaatst – ongeacht welk platform jij gebruikt voor jouw e-mail. Hierin staan je contactgegevens én jouw foto!
  • visitekaartjes Hoe vaak heb jij wel niet een oud visitekaartje in je tas of lade van je bureau gevonden zonder dat de naam een belletje doet rinkelen? Uhu. Gezichten zijn beter te onthouden! Vergeet daarom niet ook je visitekaartje van de portretfoto te voorzien. Tip: Maak je visitekaartjes met MOO, die bieden super gelikte designs en de kaartjes zijn van topkwaliteit!
  • interviews met de pers Als redacteur heb ik een groot probleem wanneer een dansdocent die ik interview geen professionele foto’s heeft. Ik heb dan namelijk geen beeldmateriaal om bij het artikel te plaatsen. Terwijl in onze beeldcultuur foto’s nu juist zo belangrijk zijn om de aandacht van lezers te grijpen! Haal je de pers? Zorg dan voor goede foto’s. Niet iedere redactie heeft het budget om een fotograaf mee te sturen.

Je dansdocenten kun je ook nog de volgende tips meegeven:

  • dans-cv Terwijl het normaal gesproken not-done is om je cv van een portretfoto te voorzien, is dit binnen de podiumkunsten wél gebruikelijk. Jouw charisma en uiterlijk bepalen binnen deze beroepen nu eenmaal mede jouw succes. Zorg dus voor die persoonlijke touch!
  • online portfolio Bij ons zie ik het nog niet zo gebeuren, maar in de Verenigde Staten is het niet ongebruikelijk dat dansers en dansdocenten tijdens hun studie een online portfolio aanleggen. Hierop staat naast een biografie, hun ‘educational philosophy’ en foto’s en video’s van hun werk. Naar dit portfolio verwijzen ze op hun cv en het maakt ze online beter vindbaar. Het geeft ze net dat streepje voor op sollicitanten die dat niet hebben.

Auteur: Jacqueline de Kuijper

Dit is een artikel uit onze samenwerking met Dansdocent.nu, klanten van Ledenbeheer kunnen vanaf nu gratis lid worden bij Dansdocent.nu!

Een eerdere versie van dit artikel, gericht op dansdocenten, werd op Dansdocent.nu gepubliceerd op 10 september 2019.

Bronnen

Tips en tricks voor het beheer van je sportclub

Ledenbeheer schrijft een tweewekelijks blogbericht over het reilen en zeilen binnen een sportclub.
Wil je deze blogberichten in je mailbox? Meld je dan hieronder aan.

1 Step 1

email

Tweewekelijks een nieuw artikel in je mailbox?

keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right