Welke impact heeft corona op jouw sportclub?

Blog

Het coronavirus en de bijhorende COVID 19-maatregelen hebben het voorbije jaar België grotendeels stilgelegd. De lockdown en verstrengingen eisen hun tol in verschillende sectoren. Ook sportclubs en verenigingen staan onder druk. Maar hoe ga je daar als club mee om? En welke vooruitzichten kun je je huidige leden bieden?

De coronarichtlijnen voor sportclubs en dansscholen veranderen continu en maken het de meeste clubs heel moeilijk om hun normale werking te garanderen. Sommige clubs konden geen alternatief aanbod bieden en moesten volledig sluiten. De impact is dus groot, niet alleen op de organisaties, maar ook op de motivatie van de leden. Ondanks alle effort om leden actief en betrokken te houden, is ‘coronamoeheid’ een ingeburgerd begrip. Toch zijn er kleine lichtpuntjes aan het einde van de tunnel en kun je daar als sportclub of dansschool nu al op inspelen. Ledenbeheer.be blikt samen met jou vooruit.

Hoe houd je je leden gemotiveerd?

De grote vraag van iedere sportclub: welke acties kun je ondernemen zodat leden niet afhaken en zich wel opnieuw inschrijven voor volgend sportseizoen? Jouw plan van aanpak hangt uiteraard af van de mogelijkheden waarover je als club beschikt en die zijn voor iedereen verschillend. Hier enkele voorbeelden wat je als club kan doen.

Stel een enquête op

De eerste stap in dit proces is inzicht. Weten waarom jouw leden tijdens corona afhaken en wat hen motiveert, is belangrijk. Bereid een vragenlijst voor en stel op basis daarvan een enquête (via de Ledenbeheer formulieren) op of organiseer een online panel gesprek. De antwoorden die je verzamelt, zijn goud waard. Misschien duiken er verrassende suggesties op waaraan je zelf nog niet dacht?

Probeer bij het formuleren van de vragen ook meteen suggesties voor oplossingen aan te reiken. Op die manier kun je polsen naar wat de meerderheid wil en later de juiste beslissing nemen.

organisatie lessen corona

Hoe ga je de lessen verder organiseren?

Met de zomermaanden in aantocht zijn buitenbubbels the way to go. Vraag bij de leden rond of ze extra gemotiveerd worden indien de lessen buiten heropstarten. Zeker als sociaal contact een belangrijke drijfveer blijkt, is dit een piste om als club te bekijken. Mogelijke vragen om mee te nemen in de enquête: ‘Wat motiveert jou het meest om actief te blijven in de sportclub?’, ‘Ben je bereid om buiten danslessen te volgen’, ‘Wens je graag enkel online danslessen?’…

Wat met gemiste lessen?

Een enquête is ook de manier om te achterhalen welke vorm van compensatie je leden wensen voor de gemiste lessen van het voorbije seizoen. Ga je bijvoorbeeld een extra aanbod brengen tijdens de zomermaanden om lessen in te halen? Dan pols je best nu al eens naar de algemene interesse zodat straks niet slechts 3 leden opduiken.

Denk na over mogelijke compensaties

Naast de activiteiten op korte termijn, kun je ook vragen stellen richting het nieuwe seizoen. Bereid je voor en denk na over de mogelijkheid tot terugbetaling. Of slimmer, misschien kun je een korting toekennen wanneer leden zich opnieuw inschrijven? Wist je al dat ledenbeheer een saldokaart aanbiedt? Je kunt zo het geld dat je normaal zou terugbetalen op het account van de leden plaatsen. Dat saldo kunnen ze dan gebruiken voor (een deel van) de betaling van hun nieuwe inschrijving.

In andere situaties kan het omgekeerde nodig zijn: een verhoging van de tarieven om het ‘coronagat’ te dichten. Ook dit neem je best al mee in de vragenlijst zodat je op mogelijke reacties kunt anticiperen.

En dan … onderneem actie

Zodra de antwoorden binnenkomen, zie je wellicht snel een tendens. In de volgende stap kun je gericht analyseren wat je leden verkiezen en wat hen motiveert. Formuleer daarna op basis van deze inzichten de concrete acties die je als sportclub gaat ondernemen. Ongetwijfeld kun je niet op alle wensen inspelen, maar door rekening te houden met de wensen van je huidige leden, zul je de grote meerderheid opnieuw motiveren.

Beheer je verenigingsfinanciën als een professional

Registreer je vandaag en breng financiële stabiliteit in je vereniging met Ledenbeheer!

Probeer het nu Boek een demo